Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον – Η εκδήλωση για την ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ») η εκδήλωση «Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον», με στόχο, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο – προβληματισμό, να ακουστεί η αγωνία και ανησυχία της Σκύρου μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στο νησί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης καταστρέφοντας μια τεράστια έκταση χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura, και μαζί της να καταστραφούν οι ζωές των κατοίκων της Σκύρου.  

Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, ολόκληρη, μέσω live streaming, (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ) αναλύθηκαν με εξαιρετικό τρόπο από καλά καταρτισμένους ομιλητές τα ζητήματα που γεννιούνται από την ενδεχόμενη εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών και την συνεπακόλουθη και αναπόφευκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του κλίματος και της οικονομίας του νησιού.

Μια κούκλα ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Σκύρου, συντρόφευε, αμίλητη, τους ομιλητές, δημιουργώντας στην αίθουσα μια αίσθηση ανησυχίας και αμηχανίας: Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον της Σκύρου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Την εκδήλωση άνοιξε η επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Μαριάννα Γκέκα, η οποία, διάβασε ένα όμορφο κείμενο της δημοσιογράφου Αννας Δαμιανίδη, το οποίο γράφτηκε μετά το σεισμό της Σκύρου στις 26 Ιουλίου 2001. Ο σεισμός είχε σημειωθεί στις 3:20 στα ξημερώματα, είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς και ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα. Μόνο υλικές ζημιές και προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού:

 

«Δεν είναι παράξενο που οι σεισμολόγοι διαφωνούν για τον σεισμό στη Σκύρο. Η Σκύρος πάντα μπέρδευε, είναι στη φύση της το να γεννά αμηχανία.

Από το πρώτο μπέρδεμα, τότε που κρύψανε τον Αχιλλέα στο ανάκτορο, ντυμένον κοριτσίστικα, για να αποφύγει τον πόλεμο. Θα αναρωτιόμαστε πάντα, αν μετάνιωσε για την περιέργεια που έδειξε, τότε που έπιασε τα όπλα τα αφημένα επίτηδες από τον
Οδυσσέα; Νοστάλγησε ποτέ τη ζωή στον νησιώτικο γυναικωνίτη; Αν αγαπούσε τον πόλεμο, γιατί να κρυφτεί; Βασικό μπέρδεμα της ανθρώπινης φύσης.

Πάντως η Σκύρος, έκτοτε, ολομόναχη στ’ ανοιχτά, σαν τολμηρό καράβι, κρατά τη δύναμη να θέτει σε δοκιμασία μέτρα και σταθμά, έτσι όπως είναι κόσμος μικρός, ολόκλειστος κι ανοιχτός μαζί.

Ανοιχτή στη θάλασσα, χωρίς γραμμές άλλων νησιών να χαράζονται στον ορίζοντα. Ανήκει στις Σποράδες, και ταυτοχρόνως δεν ανήκει πουθενά, αλλιώτικη από τις άλλες.

 

Σκύρα, πέτρα, δουλεμένη σαν δαντέλα κάτω από το τραγουδισμένο κάστρο της, αυτό που ράγισε ο σεισμός. Με τη χώρα της μακριά από το λιμάνι, δύσκολη. Με τον φάρο της, κυκλώπειο, άξιο της μοναξιάς της. Με τις κοιλάδες, τις πηγές της που χάθηκαν, σαν τρομαγμένες νύμφες, τους ναυτικούς της, που γύρισαν όλο τον κόσμο όταν ήταν ακόμα ο κόσμος μεγάλος, τους ξυλογλύπτες της, που ζήλεψαν τα κεντήματα των γυναικών, τα πιο τρελά κι αχαλίνωτα σχέδια, και τα έφτιαχναν στα τέμπλα των εκκλησιών και στις καρέκλες των σπιτιών τους, με την ίδια τέχνη.

Ας μη χαθεί η μαγική της δύναμη, όπως χάθηκε το νερό, ας μη νικήσει η διαχείριση του σεισμού την ομορφιά της, ας τη φυλάξουν οι νεράιδες κι ο Άι-Γιώργης από εγκατάλειψη και προδοσία».Στο καλωσόρισμά της η δημοσιογράφος Μαρίνα Μιχαλοπούλου, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

 

«Σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση με τίτλο ΣΚΥΡΟΣ:ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ, ένας ανοιχτός διάλογος για την ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Σκύρο.

Ονομάζομαι Μαρίνα Μιχαλοπούλου, είμαι δημοσιογράφος και δεν είμαι από την Σκύρο. Αγαπώ όμως το νησί πάρα πολύ και θα έλεγα ότι το έχω ερωτευτεί. Εκεί έχω περάσει τα τελευταία μου καλοκαίρια, το έχω συνδέσει με πολύ ωραίες αναμνήσεις και εκεί θέλω να συνεχίσω να περνώ τα καλοκαίρια μου.

Αυτή η αγάπη είναι και ο λόγος που με φέρνει σήμερα εδώ στην εκδήλωση αυτή. Στόχος της εκδήλωσής μας είναι αυτός ακριβώς που λέει ο τίτλος: Να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες σχετικά με τη μετατροπή της Σκύρου ή όχι στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, καταστρέφοντας όμως ταυτόχρονα μια τεράστια έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura»… και έκλεισε τον χαιρετισμό της με την επισήμανση:

«…Απευθύναμε πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, στον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, σε εκπρόσωπο της μονής Μεγίστης Λαύρας που είναι ο κύριος μέτοχος της Κοινοπραξίας που προτίθεται να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στο νότιο μέρος της Σκύρου, στον παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και στην εταιρεία Eren Total, η οποία σκοπεύει να επενδύσει το 25% στο έργο.

Κάποιοι από τους προαναφερθέντες απάντησαν αρνητικά και κάποιοι δεν απάντησαν καθόλου».

Στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν: ο Αντιπεριφεριάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο πρώην Δήμαρχος  Σκύρου και  βουλευτής Εύβοιας (ΣΥΡΙΖΑ) Μίλτος Χατζηγιαννάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου και Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα “Σκύρος SOS” Γιάννης Ευγενικός.  Διαβάστηκε και χαιρετισμός –μήνυμα του σημερινού Δημάρχου Σκύρου, Νίκου Μαυρίκου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.